Sebaj Diagnosztikai És Fejlesztő Központ

Sebaj Diagnosztikai És Fejlesztő Központ

Mire figyeljünk az óvoda keresése során?

2023. február 23. - Sebaj

239b2d29-30dd-4a6f-be61-c2df502ea558.jpeg

Bizonyára sok szülő aggódik azon, hogy melyik óvoda / óvodapedagógus lesz a legmegfelelőbb gyermeke számára. Nagyon sok lelkiismeretes, hivatástudattal rendelkező pedagógus dolgozik a pályán, az elhivatottság elengedhetetlen ebben a munkakörben. 

De mégis mi adhat támpontot a szülőnek, hogy gyermeke jó helyen lesz majd? Az alábbiak talán segíthetik az óvodai élet útvesztőiben való eligazodást.

Az óvodalátogatások során figyeljük meg, hogy milyen dekoráció van a termekben. A csoportszobában rendezettek-e a játékok a polcokon. Ezek arról árulkodnak, hogy az óvodapedagógus mennyire igényes és mennyire tartja fontosnak, hogy a gyermekek rendezett, harmonikus környezetben töltsék napjaikat, illetve apránként ráneveli a gyermekeket a rendszeretetre.

Láthatók-e gyermek munkák, rajzok a folyosón és mennyire aktuálisak azok.

Ki van-e függesztve az öltözőben a hetirend és az adott heti terv.  Hiszen ne felejtsük el, hogy bár a gyermek legfőbb tevékenysége a játék, de az óvoda kiemelt feladata, hogy mindez szervezett keretek között, tudatos és időnként irányított módon történjen. A hetirendben szereplő foglalkozások, kezdeményezések (külsővilág tevékeny megismerése; verselés, mesélés; mozgásos tevékenység; ének, zene, énekes játék; rajzolás, festés, mintázás) készítik fel a gyermeket az iskolára. Ezek megléte elengedhetetlen. A későbbiekben hasznos lehet tudni, hogy melyik héten éppen milyen témakörben zajlik az elsajátítás.

Ne a különfoglalkozásokra fókuszáljunk, bár nagy segítség a szülő számára hogy reggel nyolc és délután öt között minden lezajlik az óvodában és az ő feladata már csak az, hogy hazamenjenek és játszanak, ugyanakkor az is hasznos lehet hogy ha a gyermek az óvodán kívüli közösségben is ingerekhez jut. Ezzel is erősítve az alkalmazkodás készségének elsajátítását.

Minden óvodának van egy programja (Helyi Óvodai Pedagógiai Program), érdekes lehet ezzel előre megismerkedni, ez is segítheti a választásunkat.

Az óvodák egy része vegyes életkorú csoportokat hoz létre, míg más intézmények az azonos korú gyermekcsoportok létrejöttét preferálják. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Fontos erről is előre tájékozódnunk és végiggondolni, hogy melyikkel tudunk azonosulni.

Választásunkat mindenek előtt a bizalom határozza meg, hiszen gyermekünk óvodába lépésének napjától már több időt fog intézményes keretek közt tölteni, mint otthon. Ezért hát mindennél fontosabb, hogy szerető, nyugodt, biztonságos környezetben töltsék óvodai éveiket, és iskolaéretten lépjenek tovább a következő intézményükbe.

By E. Szajkó

A bejegyzés trackback címe:

https://sebajfejleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7118056802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása