Sebaj Diagnosztikai És Fejlesztő Központ

Sebaj Diagnosztikai És Fejlesztő Központ

👀Ki is a logopédus és mit csinál?👄🤔

2023. október 10. - Sebaj

img_6889.jpeg👀Ki is a logopédus és mit csinál?👄🤔

 

A legtöbb szülő tisztában van azzal, milyen munkát végeznek a környezetükben a szakemberek (óvónő, tanítónő, védőnő, gyermekorvos), de nem biztos, hogy a logopédus összes kompetenciáját ismeri.

 

Íme egy kis segítség.

 

A logopédus dolgozhat⬇️

 

  • bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban egyaránt, ahol főként beszélt és írott nyelv használatával, annak zavaraival és terápiájával foglalkozik - emellett tanulási zavarokkal, terápiájukkal és megelőzéssel - prevenciós munkával -(diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia);
  • Pedagógiai szakszolgálatokban (Fővárosi, Vármegyei, Járási);
  • utazói pedagógiai hálózatban biztosíthatja a gyermekek, tanulók ellátását egyéni és (kis)csoportos formában, tanulók vizsgálatát; mindezeket az EMMI rendelete alapján.

 

 

🎭Beszédtechnika tanítását is bízhatják rá: színitanodákban, színházakban, tévékben, rádiókban műsorvezetők, színészek, sőt énekesek szép kiejtését fejleszti.

Képviselőket, politikusokat készíthet fel 1-1 beszédjükre.

 

 

🏥Klinikai (kórházi, rendelőintézeti) környezetben pl. felnőttkori szerzett, központi idegrendszeri sérülés következtében kialakult beszéd- és nyelvi zavarok (pl afázia, stroke utáni állapot), a nyelészavarok és különböző hangképzési zavarok logopédiai terápiájával foglalkozik.

Csapatban dolgozik más - a rehabilitációban résztvevő - tudományterületek szakembereivel: gyógytornász, neurológus, foniáter, fogorvos, pszichológus (pl dadogás- illetve hadarásterápia), valamint természetesen magával a pácienssel és hozzátartozóival.

 

🦷A logopédust a fogorvoslás is bevonja a munkába:

  • nyelvlökéses nyelés terápia lehet szükséges fogszabályzás megelőzésére, vagy éppen fogszabályzó vagy myofunkcionális tréner viselése közben, illetve az ezek “okozta” hangtorzulások javítását is logopédus végzi.

 

📱💻🖥️Dolgozhat online - más országokban régi és kedvelt gyakorlat az online logopédia, ahol az egyik legfontosabb kritérium a szülőkkel való napi 5-10 perc gyakorlás. Szinte mindegyik beszédhiba típus (dadogás, hadarás stb kivételével) javítható online terápiában, különös tekintettel a SEBAJban végzett SPECIÁLIS ONLINE LOGOPÉDIÁra, ami egyedülálló és 25 éves szakmai múltra tekint vissza.

Közkedvelt, mert nincs helyhez és ami meglepő, de “kütyühöz” sem kötve, kizárólag a logopédus szakember - a szülő - és a gyermek szoros együttműködésére épít.

 

A logopédia és online logopédia ma már szerencsére “menő”, nem szükséges rosszként tekintenek rá a szülők ott, ahol jó szakemberek végzik a szakmai munkát.

 

 

‼️Végezetül álljon itt - a teljesség igénye nélkül, a sokak által, sok helyen ugyanezeket idézett - “a logopédus meghatározása” a logopédia, mint tudomány területén munkálkodó, kiemelkedő szakemberektől, kedves volt tanáraimtól, szakmai vezetőimtől, kollégáimtól:

 

👄"A kommunikáció területén kiemelt szerepe van a logopédusnak és a logopédiai terápiáknak. A logopédus gyógypedagógus, aki a beszédben akadályozott gyermekek és felnőttek ellátására képesített. Tevékenységének része az egyes logopédiai kórformák vizsgálata, azok típusától, súlyosságától, halmozottságától függően, a társtudományok szakembereinek bevonásával a megelőzés, a korai fejlesztés, illetve a kezelés és az utógondozás." (Vassné, 2001)

 

👄"A logopédiai tevékenység a beszéd-, hang-, és nyelvi zavarban szenvedő egyén egész személyiségét érintő pedagógiai jellegű gyógyító nevelés." (Fehérné, 2001)

 

👄 „A logopédiai tevékenység végső célja a szerzett és/vagy a fejlődés során nyilvánvalóvá váló hangképzési, beszéd- és nyelvi zavarok elsődleges, másodlagos, harmadlagos prevenciója, a diagnózis felállítása (státuszdiagnózis, differenciáldiagnózis, fejlesztődiagnózis), a terápia végigvitele a végső kommunikációs cél – a beszélt és írott nyelv „akadálymentes” használata – érdekében." (Fehérné, 2013)

 

👄  „A terápia fő célja, hogy a páciens (felnőttkorban) a terápia után képessé váljon az önálló életvitelre. Ez a kommunikációjában érintett személy terápiáját, a rehabilitációját, a szociális és munkakörnyezetbe való visszailleszkedés megkönnyítését, támogatását és a tanácsadást egyaránt jelenti. A kezelés formája lehet egyéni vagy csoportos, illetve a logopédus is dolgozhat egyedül vagy egy team tagjaként.” (Gerebenné és mtsai, 2012. 30. o.)

 

👄„ A tünetek észlelése lehetőséget ad a terápia intenzívebbé tételére. A logopédiai folyamat különböző szervezési formákban valósul meg, ma már egyre inkább alkalmazkodva a beszédhibás (gyermek és felnőtt) sérülésspecifikus ellátási igényeihez. Ma ezek Magyarországon az oktatási (logopédiai ambulancia, óvoda, logopédiai óvoda, általános iskola, logopédiai osztály, beszédjavító centrum) és az egészségügyi tárca intézményeihez (kórházak fül-orr-gégészete, foniátria, neurológia, rehabilitációs intézmények) egyaránt tartoznak." (Fehérné, 2001. 18.o.)


H-B Dorottya


A bejegyzés trackback címe:

https://sebajfejleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7318231997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása